Tekenen van hoop

“Je inzetten voor iets dat goed is, die inspiratie herken ik zeker uit de woorden van Vaclav Havel. Dat mogen wij doen via onze stichting Rising Stars, maar gelukkig doen heel veel mensen dat met ons. We krijgen hulp vanuit de PGN, uit Nuenen maar ook uit het hele land. En met die hulp heeft de stichting ook in het jaar 2022 weer veel kunnen doen in Ghana.  Er gaat in dat land veel niet goed, maar dat mag geen reden zijn om je niet in te zetten voor de levens van anderen. Naast alle problematiek in een land dat steeds moet zien te overleven, zijn er steeds tekenen van hoop.  

Blessing, een jonge vrouw met een lichamelijke beperking, die nu 18 jaar is, gaat deze zomer haar VWO-examen doen. Toen ze een half jaar oud was is ze achtergelaten door haar moeder en vader. Haar moeder is niet in staat om voor haar te zorgen. Ze gaat al jaren door de week naar school op een internaat en in de weekenden woont ze in de zorgboerderij die Rising Stars ondersteunt. Blessing kan heel goed leren. Rising Stars heeft haar beloofd om haar verder te ondersteunen bij een vervolg- of beroepsopleiding. Het is geweldig om te zien hoe ze zich ontwikkelt.  

In het noorden van Ghana ondersteunen we inmiddels 35 zogenoemde ‘special workers’.      Dit zijn jongvolwassen mensen met een verstandelijke beperking. Met de juiste begeleiding kunnen ze fulltime werken. Hiervoor krijgen zij ook een kleine vergoeding. Wat hoop geeft is dat deze mensen thuis kunnen blijven wonen bij hun familie dankzij kleinschalige werkprojecten in hun buurt.  

In het midden van Ghana functioneert alweer zo’n tien jaar een zorgboerderij voor tien inwonende kinderen en jong-volwassen mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Al jaren leven zij hier veilig en actief en als het even kan wordt er gezongen en gedanst.      

In 2022 konden we de uitgevallen installatie voor zonne-energie weer laten repareren.          Ook is er geen overlast meer van de erosie door herinrichting van het terrein ( = regenwater management…). In het najaar kon de grote groentetuin met hulp van een Ghanese vrijwilliger opnieuw gestart worden en is er nu weer verse groente van eigen bodem. 

Tenslotte zijn we in 2022 gestart met de ondersteuning van een lichamelijk beperkte baby die de naam Alberta heeft gekregen. Haar ouders hebben haar te vondeling gelegd en zijn onvindbaar….Zij wordt voorlopig opgevangen en verzorgd in sociaal centrum ‘Mother Care’ in het zuiden van Ghana. Rising Stars financiert haar persoonlijk begeleidster en we hopen haar in 2024 als peuter weer terug te zien. 

Conclusie: met veel liefde, hoop en concrete steun, kunnen we deze kinderen en jong-volwassen mensen een zo goed mogelijk leven en veiligheid bieden, met zo min mogelijk uitsluiting in een land in ontwikkeling.” 

Jaap en Henny Matser, namens Rising Stars Nuenen.  www.rising-stars.nl  

Share