Goud in Ghana……

Sinds 2007 ondersteunen Henny en Jaap Matser met stichting Rising Stars een project in Ghana. Het gaat om de ontwikkeling van een zorgboerderij voor kinderen en jongeren met een verstandelijke of meervoudige beperking. Het project ligt in een nieuwe woonwijk van de kleine stad Offinso in de Ashanti Region op een half uur rijden van de zeer grote stad Kumasi.

Vroeger was deze Ashanti Region een trots koninkrijk, dat zich flink deed gelden in Ghana. Het Ashanti koninkrijk is ook in de Nederlandse geschiedenis heel bekend: wij deden er vele goede en minder goede zaken. Wat wij vooral graag wilden verwerven was: GOUD. En dat was flink voorradig in de Ashanti-mijnen in Kumasi en omgeving. In het boek ‘De zwarte met het witte hart’ van Arthur Japin is deze geschiedenis weer actueel geworden.

Tegenwoordig vinden we andere producten interessanter, zoals cacao, palmolie, hout, mango’s. Omgekeerd gaan ook veel goederen, diensten en hulp naar Ghana, zoals tweede hands auto’s, melkproducten etc.

Ghana is ook erg in trek bij bedrijven ( zoals: Vlisco uit Helmond ) , fondsen en ontwikkelingsorganisaties en grote aantallen vrijwilligers. Een forse discussie blijft wat nu de netto balans is voor Ghana als ontwikkelingsland?

Voor de vrijwilligers in en rond Rising Stars gaat het om een heel andere betekenis van GOUD, materieel en evenzo immaterieel.

Het hoofddoel van de zorgboerderij is om 10- 20 kinderen met een beperking een veilige woonplek te bieden en kansen om zich binnen de eigen mogelijkheden te ontwikkelen. Dat is in de gewone samenleving in Ghana nauwelijks vanzelfsprekend om het voorzichtig te zeggen. Belangrijk is ook dat we als Ghanese en Nederlandse partners laten zien dat deze kinderen een waardevol en actief leven kunnen leiden met alleen ondersteuning waar nodig.

En de kinderen: die groeien, leren, spelen en zetten zich actief in voor de huishouding, op het land ( zaaien/poten/oogsten ) en -beperkt – in de varkensboerderij. Dit jaar komt een grote kippenschuur gereed met 200 legkippen, die door de kinderen zelf gerund gaat worden, onder begeleiding.

Goud is voor ons ook om te ervaren dat er Ghanese medewerkers, vrijwilligers, donateurs en bestuursleden zijn die zich volledig voor deze kinderen inzetten, vaak tegen de heersende cultuur in! De medewerkers zijn echt hard nodig voor de begeleiding, ondersteuning en verzorging. Alle 5 medewerkers verblijven 7x 24 uur in de zorgboerderij met de kinderen en jongeren. Dat is een hele zware en verantwoordelijke taak met veel meer werkuren en minder salaris dan in Nederland.

In materieel opzicht is ons gezamenlijke doel om de zorgboerderij zelfvoorzienend te laten worden. Dat betekent dat de inkomsten uit de boerderij dekkend moeten worden voor de kosten van 10-20 kinderen. Zover zijn we nog niet. Maar het is wel Goud om te zien dat het land belangrijke producten oplevert, zoals maïs, bonen, groente en vruchten.

En nu is de varkensboerderij in opbouw: dit jaar hopen we de derde varkensschuur te kunnen bouwen. De komende jaren zal ook een kippenboerderij voor 6.000 legkippen gebouwd worden. In 2019 maken we samen weer de balans op….. Wilt u meer weten? Kijk dan op: www.rising-stars.nl of mail naar: info@rising-stars.nl of spreek ons aan: Jaap en Henny Matser en Liesbeth Deckers- van Campen van Stichting Rising Stars Nuenen

Share