Wereldhuis Eindhoven aan het werk voor zorgboerderij in Ghana

Sinds 2010 en alweer bijna 5 jaar zijn de vrijwilligers en medewerkers van Kringloopwinkel Wereldhuis aan het werk voor Zorgboerderij Kings and Queens in Ghana, West-Afrika.
Naomi ziet voor het eerst varkens en biggetjes (2)Blessing vindt het TOF in zorgboerderij Kings and Queens (2)


In de Zorgboerderij wonen nu 10 kinderen en jongeren met een verstandelijke of meervoudige beperking in een kleine woonvoorziening.  Zij worden begeleid en verzorgd door 5 Ghanese medewerkers. De meeste kinderen doen mee aan allerlei werkzaamheden in huis en in de boerderij.                                                                                                                                       In de Ghanese samenleving hebben deze kinderen geen enkele kans om veilig op te groeien en hun mogelijkheden te ontwikkelen.

Jaap en Henny Matser uit Nuenen ondersteunen sinds 2005 dit project als vrijwilligers met hun stichting Rising Stars. In de huidige ontwikkelingsfase financiert Rising Stars 95% van alle exploitatie- en ontwikkelingskosten.

 In  2013 is begonnen om de boerderij op te bouwen op 3 hectare eigen land. De grond is heel vruchtbaar, zeker als er voldoende regen valt. Jaarlijks worden bonen en maïs geoogst.  Naast landbouw wordt er nu een kleine varkensboerderij gebouwd . Dit jaar gaan we de derde varkensschuur bouwen. Na de varkensboerderij wordt een kippenfarm gebouwd voor 6.000 legkippen.

Wereldhuis Eindhoven heeft sinds 2011 met ruime donaties bijgedragen aan de bouw van de woonvoorziening en aan de ontwikkeling van de boerderij. Deze maand ontving Rising Stars een donatie van € 5.000,- als bijdrage voor de bouw van varkensschuur nr.3 , waarvoor onze grote dank en waardering!doc_0003 (2)

Heel  belangrijk voor dit project Zorgboerderij is dat Wereldhuis en enkele andere fondsen ( o.a. de Wilde Ganzen ) als partners enkele jaren achtereen mee werken aan de ontwikkeling van dit project. Als de boerderij helemaal klaar is, naar verwachting  in 2019, dan zullen de opbrengsten uit de boerderij voldoende zijn om de zorg voor 10-20 kinderen te kunnen betalen en zit ons werk erop.

De samenwerking tussen Wereldhuis en Rising Stars houdt ook in dat Jaap Matser geregeld aan het werk is in of voor Wereldhuis: verkoop van speelgoed, kassa in de Kleine Winkel, inpakken voor Polen en thuis: controleren van spellen . Volgens Jaap: ‘Leuk en afwisselend werk en altijd bijzondere en hulpvaardige mensen om je heen. Tijdens het werk in Wereldhuis ontmoet ik vaak interessante mensen: klanten die uit Ghana of Afrika afkomstig zijn; klanten die door Lunet zorg ondersteund worden; klanten die als vrijwilliger in Afrika en Ghana gewerkt hebben of willen gaan werken; collega vrijwilligers die al tientallen jaren in Wereldhuis werken als vrijwilliger en zelf ook bij voorbeeld Polen bezoeken.

Wat ook leuk is, dat er verschillende collega vrijwilligers aan het werk zijn, die ook een project ergens in de wereld ondersteunen met hulp van Wereldhuis. Zo kunnen we ervaringen uitwisselen en elkaar tips geven’.

Mooi toch, zo’n WERELDHUIS, om de hoek in Eindhoven??

Jaap en Henny Matser

Share