Rising Stars leert……

….langzaam lopen in Ghana
In de eerste maanden van dit nieuwe jaar brachten wij ons negende werkbezoek aan Zorgboerderij Kings and Queens in Offinso. Ghana is een tropisch land net boven de evenaar en de temperatuur schommelt tussen de 30-40 graden. Offinso ligt ten N.O van Kumasi in het voormalige Ashanti koninkrijk.
In de zorgboerderij wonen nu 10 kinderen en jongeren met een verstandelijke of meervoudige beperking, die ondersteund worden door een team van 5 Ghanese begeleiders. Rising Stars ondersteunt ook 4 andere kinderen die buiten de zorgboerderij wonen, bij voorbeeld wordt bijgedragen in de schoolkosten.
Zoals elk jaar liepen we ook dit jaar weer aan tegen begrijpelijke verschillen zoals: de temperatuur, het tempo, de visie op zorg en ondersteuning en de verschillen in manier van werken.
Beetje bij beetje leren we om ons fysieke tempo aan te passen aan de vochtige warmte en de brandende zon. Je raakt gewoon snel vermoeid als je te snel loopt en werkt. De meeste Ghanezen hebben een tempo dat rekening houdt met dit klimaat.
Het wonderlijke is wel dat je meer ziet, hoort en beleeft als je langzamer loopt en werkt! En zeker geldt dit in onze dagelijkse omgang met de kinderen in de zorgboerderij.
Zo ontdekten we dit jaar dat Comfort, een jonge meid van 16 jaar, heel graag tekent en schildert en met een verrassend resultaat. En Sarfo Yaw van 22 jaar kijkt ons nu, na jaren, pas recht in de ogen als we met hem alleen contact hebben.
Ook in het overleg over de voortgang en de toekomst van de zorgboerderij is het belangrijk om alles rustig te bespreken en niet op z’n Hollands snel van oorzaak naar gevolg en naar aanpak te hollen.
Alleen als het gaat om de recente, algemene rantsoenering van de electra-voorziening en het daardoor uitbranden van de meterkast reageren we snel en gelijkgezind: ‘wat, alweer geen stroom? Kan dat niet meteen weer ingeschakeld worden, want: we betalen er toch voor; de koelkast,lampen,TV, korenmolen en waterpomp…… niets werkt meer! ‘. Ook de President van Ghana en zijn partij moeten het ontgelden, terwijl de verkiezingen in 2016 naderen…
Of Rising Stars het in Nederland ook rustig aan gaat doen…..? Kijk dan eens rustig op deze website of vraag naar onze digitale Nieuwsbrief of loop of ren een stukje met ons mee…
Weer terug in het frisse en winderige Nuenen, jaap en Henny matser
info@rising-stars.nl

Share