Alles van waarde….

Op 20 januari a.s. vliegen Jaap en Henny Matser weer naar Ghana voor hun 9e werkbezoek. De meeste tijd gaan zij doorbrengen in het dorp Offinso, waar de Zorgboerderij Kings and Queens ontwikkeld wordt.

Zowel hier in Nederland , als ook in Ghana wordt ons vaak gevraagd: waarom gaan jullie eigenlijk elk jaar daarheen en ‘what is your mission’? In het begin overviel ons deze vraag weleens en improviseerden we een antwoord in de trant van: we helpen kinderen met een beperking…, zijn aan het bouwen…; een praktisch antwoord dus. Natuurlijk helpen we mee om een echte, Ghanese zorgboerderij te ontwikkelen, letterlijk en figuurlijk. Maar geleidelijk ontdek je dat er meer redenen zijn..

In 2005 in Ghana stelde een bijzondere vrouw met een geweldige droom een open vraag aan ons: wat vinden  jullie ervan en doen jullie mee? We werden hierdoor meteen direct geraakt: als iemand je vraagt om mee te helpen om een veilige, duurzame plek voor jonge kinderen met een beperking te ontwikkelen, dan zeggen we bijna zonder nadenken: ja ! Dat komt, omdat we deze kinderen hier in Nederland en dus ook in Ghana ‘van waarde’ vinden. ‘Alles van waarde is weerloos..’ schrijft Lucebert. Kinderen met een verstandelijke of meervoudige beperking zijn vaak weerloos, hier in onze cultuur en meer nog in een ontwikkelingsland als Ghana.      En ook vanuit de universele rechten van de mens en van het kind zeggen we: ja.

In dit nieuwe jaar 2014 gaan we graag weer terug naar ‘onze kinderen’, benieuwd hoe ze het maken en hoe ze omgaan met de nieuwe kansen die ze krijgen. Kofi heeft leren fietsen op een Japans tweedehandsje…, hoe zou Blessing het op school doen? En hoe zou het gaan met de twee nieuwe kinderen Adua en Sharif? We hebben allemaal leuke cadeautjes op de kop getikt en meegekregen, zoals: een heleboel mooie Duploblokken.

Vorig jaar om deze tijd vierden we samen feest in het nieuwe huis op de boerderij locatie. Dit jaar gaan we allemaal kijken naar de eerste, nieuwe varkensschuur en de 10 zwangere zeugen: het begin van het boerenbedrijf waarmee hopelijk voldoende Ghana Cedi’s  verdiend kunnen worden om op den duur de hele Zorgboerderij van te kunnen betalen…

Op 4 maart komen Jaap en Henny weer terug met nieuwe verhalen, resultaten en plannen om die waarde(n)volle droom geleidelijk werkelijkheid te laten worden.
Met dank voor alle steun uit Nuenen, Eindhoven en de regio  in 2013 en graag tot ziens in 2014.

Jaap en Henny Matser

BEKIJK OOK DE FILM 

Share