Een Afrikaanse staartster in de kerststal van het Groendomein het Wasven in Tongelre

In het schop van de historische boerderij van Groendomein Het Wasven in Tongelre is een prachtige, bijna levensgrote Kerststal te bezichtigen. Aan het hemelgewelf schittert een bijzondere, Afrikaanse  staartster…

Deze staartster is speciaal voor deze kerststal gemaakt door vrijwilligers van stichting staartsterRising Stars in Nuenen. Een heel oud, gerestaureerd masker uit West-Afrika vormt de kern van deze staartster.                                       Met deze Afrikaanse staartster willen we aandacht vragen voor de ontwikkeling van kinderen in Afrika, in het bijzonder voor de kinderen met een beperking in Zorgboerderij Kings and Queens in Ghana.

Met veel hulp en steun vanuit Eindhoven en de regio wordt deze zorgboerderij stap voor stap ontwikkeld door Rising Stars en de Ghanese partnerstichting Kings and Queens in Offinso.

In 2014 zijn twee varkensschuren in gebruik genomen voor het fokken en mesten van varkens. De tien kinderen waren zeer verrast door de komst van zoveel kleine biggetjes in korte tijd. Op het land van de zorgboerderij worden vooral maïs en bonen geoogst, deels als veevoer. De kinderen en jongeren werken hier vaak enthousiast aan mee. Na 10 maanden worden de volwassen vleesvarkens verkocht. De opbrengst zal gebruikt worden om de zorgboerderij uiteindelijk zelfvoorzienend te maken.

Voor de kinderen is dit jaar een nieuwe, grotere schommel gebouwd en een grote kippenren voor 50 kippen en enkele hanen. De kinderen gaan deze ren zelf beheren en de eieren zijn natuurlijk voor eigen consumptie.

Voor 2015 staan verschillende plannen op stapel: de bouw van 5 kamers voor de begeleiders van de kinderen; de bouw van een derde varkensschuur voor 160 varkens en de ingebruikname van een loods voor veevoer. Een grote wens is een eigen vervoermiddel, zoals een occasion pickup truck. In 2016 willen we gaan starten met een kippenfarm voor 2.000 mestkuikens. De Wilde Ganzen zijn een vaste partner geworden als co-financier van deze boerderij in wording.

Genoeg te doen dus, maar dit alles kwam en komt alleen tot stand met uw hulp en steun. Met grote dank voor alle steun dit jaar en met een warme, Afrikaanse Kerstgroet en een Gelukkig Nieuwjaar, toegewenst door Stichting Rising Stars en NGO Kings and Queens in Ghana.

Contact mogelijkheden met Jaap en Henny Matser van Rising Stars:

T: 040-2833811; Email: jaapmatser@rising-stars.nl; Website: www.rising-stars.nl

 

Share